Што во случај на изгубени лични документи/телефон?
media.product.imagealternatetextformat.details

Што во случај на изгубени лични документи/телефон?

Изгубен новчаник, пасош или телефон е ситуација со која никој не би сакал да се соочи на својот одмор. Кроација осигурување/неживот ви нуди неколку совети како да се справите со ова и да имате одмор без грижи!

Паричник и лични документи

Пред поаѓање:   

 • Направете си копија од сите картички и лични документи
 • Не ги носете сите пари со вас, испланирајте си дневен буџет и носете минимална сума 

Доколку го изгубите или ви го украдат

 • Проверете на сите места кои сте ги посетиле и јавете се во сите кафулиња каде што сте биле
 • Јавете се во вашата банка и известете ги дека картичката е изгубена за да ги заштитат вашите средства и веднаш побарајте да ви се издаде нова
 • Пријавете во полиција 
 • Пријавете ги изгубените лични документи 
 • Побарајте извештај за својата картичка за да се уверите дали некој ја користи

Пасош

Пред поаѓање

 • Направете си копија

Доколку го изгубите или ви го украдат

 • Пријавете во полиција 
 • Одете во амбасада

Потребни документи за вадење привремен пасош:

 • Уверение за државјанство на Р. Македонија
 • Валидна дозвола за престој во земјата на приемот
 • Извод од Матична книга на родените
 • Документ за идентификација издаден од земјата на приемот или од Р. Македонија (лична карта и сл.)
 • Потврда од полиција дека е пријавен пасошот за изгубен, украден или исчезнат
 • Лична изјава потпишана од странката дека патната исправа е изгубена, украдена или исчезната
 • Објавување на исправата во Службен весник на РМ

Телефон

Пред поаѓање

 • Ви препорачуваме да ја активирате апликацијата FindMyiPhone или LocateMyDroid

Доколку го изгубите или ви го украдат

 • Телефонот може да се лоцира преку iCloud или Dropbox, да се избришат податоците и да се заклучи уредот
 • Ставете си нови лозинки(препорачливо е да не користите една лозинка за сите мрежи)
 • Откажете ја SIM картичката за да не ви стигнат вртоглави сметки доколку некој го користи вашиот телефон

Новости

Куклена претстава за децата од Одделението за хематологија и онкологија

Куклена претстава за децата од Одделението за хематологија и онкологија
петок, 30 декември 2016

Кроација осигурување/неживот за децата на Одделението за хематологија и онкологија на универзитетската клиника за детски болести организираше новогодишна куклена детска претстава. На приредбата беа доделени и новогодишни подароци за децата кои лежат на овие одделенија.

Кроација осигурување/неживот им подели новогодишни подароци на децата од одделението за Хематологија и Онкологија на Универзитетската клиника за детски болести

Кроација осигурување/неживот им подели новогодишни подароци на децата од одделението за Хематологија и Онкологија на Универзитетската клиника за детски болести
четврток, 29 декември 2016

Новогодишна хуманитарна акција

Како најлесно да го осигурате станот или куќата од земјотрес?

Како најлесно да го осигурате станот или куќата од земјотрес?
понеделник, 19 септември 2016

Прочитајте што вели нашиот експерт за осигурување