Подготовки на автомобилот за патување
media.product.imagealternatetextformat.details

Подготовки на автомобилот за патување

Совети за проверка на автомобилот

Колку подолг пат ве чека, толку потемелна подготовка е неопходна. Иако најмногу во тоа може да ви помогне носење на автомобилот на сервис, увидот на возачот е подеднакво важен. Тоа значи да реагирате навремено на сите чудни звуци, да го оддржувате автомобилот соодветно и да ги проверувате сите важни параметри кои можете да ги проверите сами.

 •  Пред самото патување проверете ги пневматиците на возилото заедно со резервниот. Проверете го притисокот во гумите со помош на компресорите на некоја од бензинските пумпи и прилагодете го според пропишаното на самата гума. Додадете или испуштете воздух доколку е потребно. Мошне е битно вашите пневматици да не се премногу користени и оштетени. Кога ги проверувате гумите, проверете и дали алатот за нивно менување ви е комплетен. Доколку не ви е познат процесот на менување, не е лошо да се запознаете со истиот.
 •  Провете ги течностите во возилото. Маслото, течноста за кочниците, течноста во ладилникот, течноста за бришачите. Понесете резерва од сите овие течности.
 •  Проверете ги бришачите. Испитајте ја површината која проаѓа по ветробранското стакло и доколку е потребно променете ги.
 •  Проверете ја целокупната светлосна сигнализација - фаровите, стоп-светлата, трепкачите.
 •  Запознајте ги пријателите и семејството со планот на патување, за да имаат увид во планираната времеска линија и да се подготвени да реагираат во инти случаеви.
 •  Проверете ја временската прогноза, како за деновите на местото каде ќе го минете одморот, така и за местата низ кои минува патот. Подгответе се за патот соодветно на предвидените временски услови.
 •  Имајте со вас залихи на храна  течности, дури и кога планирате да застанете по пат за оброк или кога патот ви се чини доволно кус за да издржите. Во непланирани случаеви, како што се застои во сообраќајот, проблеми со автомобилот и слично, залихите на храна и течностите можат да ви бидат од голема важност.
 •  Задолжително набавете прибор за медицинска помош ако немате, а ако имате проверете ја неговата содржина, и ако е потребно обновете ја.
 •  Обезбедете поланчи за мобилните телефони за во кола.
 •  Имајте барем нешто од основниот алат заедно со електрични светлики, а по можност и резервни батерии.
 •  Дури и кога имате GPS уред во автомобилот или на вашиот мобилен телефон, земете си и обични мапи за секој случај. Искористете интернет да се запознаете со етапите на патувањето и условите на патот.
 •  Информирајте се за радарските контроли, сега за тоа има и соодветна апликација на мобилните телефони.
 •  Проверете ги уште еднаш вашите лични исправи и потребните документи за возилото. За патување во странство не заборавајте дека неопходни ви се Зелен картон и патничко осигурување.

  Со превземање на сите наведени активности, го намалуваме потенцијалниот ризик од непријатни ситуации кои ќе не дочекаат неподготвени. Целата оваа процедура нема да ви одземе многу време, а нејзинито спроведување може да ве обезбеди од голем број непријатности.

 

Во текот на патувањето:

 •  Сите патници задолжително треба да бидат врзани со сигурносни појаси.Малата некомфортност во текот на патувањето не е ништо во во споредба со сигурноста која ја дава појасот.
 • Правете редовни паузи за одмори и физиолошки потреби. Не возете повеќе од 3-4 часа без пауза колку и да се чуствувате одморено.
 •  Менувајте се со останатите возачи во автомобилот. На премногу долги и напорни возења препуштете го воланот на оној кој е најподготвен за возење во моментот.
 •  Не чекајте горивото да ви дојде до резерва за да почнете да ја барате следната бензинска пумпа.
 •  Имајте при рака очила за сонце. Намалената видливост е една од најголемите проблеми за секој возач.
 •  Изберете соодветна музика за пат. Музиката има голема улога во вашето расположение, кое пак има влијание врз вашите моментални возачки способности.

Новости

Куклена претстава за децата од Одделението за хематологија и онкологија

Куклена претстава за децата од Одделението за хематологија и онкологија
петок, 30 декември 2016

Кроација осигурување/неживот за децата на Одделението за хематологија и онкологија на универзитетската клиника за детски болести организираше новогодишна куклена детска претстава. На приредбата беа доделени и новогодишни подароци за децата кои лежат на овие одделенија.

Кроација осигурување/неживот им подели новогодишни подароци на децата од одделението за Хематологија и Онкологија на Универзитетската клиника за детски болести

Кроација осигурување/неживот им подели новогодишни подароци на децата од одделението за Хематологија и Онкологија на Универзитетската клиника за детски болести
четврток, 29 декември 2016

Новогодишна хуманитарна акција

Како најлесно да го осигурате станот или куќата од земјотрес?

Како најлесно да го осигурате станот или куќата од земјотрес?
понеделник, 19 септември 2016

Прочитајте што вели нашиот експерт за осигурување